Lantionpohjan lihasten kuntouttaminen on tärkeää aikuisen naisen hyvinvoinnille. Tässä blogissa kerron lyhyesti lantionpohjan lihasten merkityksestä. Lisäksi annan kolme vinkkiä miten voit kokeilla lantionpohjan lihasten tunnistamista. 

Lantionpohjan lihakset

Lantionpohjan lihakset ovat tahdonalaisia lihaksia, joiden toimintaan voit itse vaikuttaa. Lantionpohjan lihakset ja sidekudos tukevat lantion elimiä, kuten emätintä, virtsarakkoa ja peräsuolta. Lihaksilta vaaditaan sekä supistumiskykyä että kykyä rentoutua, tätä säätelyjärjestelmää tarvitaan esim. virtsa- ja uloste toiminnoissa. Lantionpohjan lihaksilla on suuri merkitys myös seksuaali toiminnoissa. 

Lantionpohjan lihasten tunnistaminen voi olla haastavaa. Osa asiakkaista kertoo, etteivät he tunne lantionpohjan lihasten supistusta. Heikkojen lihasten sijaan moni aktivoi tarpeettomasti pinnallisia lihaksia, kuten vatsa-, pakara- ja reiden lähentäjä lihaksia.

Ohessa vinkkejä, miten voit opetella tunnistamaan ja löytämään omat lantionpohjan lihakset, niiden supistumisen ja rentoutumisen.

Lantionpohjan lihasten tunnistaminen vinkki 1

Asetu selinmakuulle vuoteelle, polvet koukussa. Aseta yksi tai kaksi sormea emättimeesi. Ennen varsinaista supistamista hengitä rauhassa pari kertaa nenän kautta sisään ja suun kautta ulos. Uloshengityksen aikana lähde supistamaan ensin peräaukkoa ja sitten emätintä, kuvittele, että imaiset sormet sisäänpäin. Jos tunnet, että imaisu onnistuu, silloin supistus on oikeaan suuntaan. Jos taas tunnet, että sormet työntyvät ulospäin, supistussuunta on väärä eli työnnät lantionpohjaa ulospäin. 

Lantionpohjan lihakset tunnistautumisharjoituksia

Lantionpohjan lihasten tunnistaminen vinkki 2

Varaa tähän tunnistamis harjoitukseen normaalikokoinen kylpypyyhe ja laita se rullalle. Vaihtoehtoisesti voit kokeilla tätä harjoitusta esim. tennispallolla.

Aseta pyyherulla tai tennispallo ns. välilihan alueelle. Pyyhe tulee pitkittäin häpyluusta peräaukkoon päin ja tennispallo tulee välilihan alueelle. Istu jalat tukevasti maassa, hyvässä ryhdissä. Lähde taas uloshengityksen aikana supistamaan lantionpohjaa sisäänpäin (tunnet, kun paino pyyhkeestä tai pallosta kevenee) ja sisäänhengityksen aikana lantionpohja rentoutuu eli paine pyyhkeeseen tai palloon lisääntyy. 

Lantionpohjan lihasten tunnistaminen vinkki 3

Makaa selinmakuulla tai kylkimakuulla, polvet koukussa. Lähde uloshengityksellä supistamaan ensin peräaukko ja sitten emätin, sisäänhengityksellä rentouta.

Lopuksi

Tunnistamisharjoituksia kannattaa tehdä useamman kerran, jos tuntuu että ensimmäisellä kerralla siinä ei onnistu Jos koet tunnistamisen kuitenkin edelleen haasteelliseksi, kannattaa  varata aika lantionpohjan fysioterapeutille kokonaisvaltaiseen kartoitukseen, jossa arvioidaan myös lantionpohjan lihasten oikea-aikaista toimintaa.

Jos asut Rovaniemellä tai lähistöllä, voit varata minulle ajan soittamalla numeroon 0400 818798 tai ottamalla yhteyttä kotisivullamme olevan  lomakkeen kautta.

Anne Kytölahti